UNESCO is het onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezig houdt met Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De Nederlandse UNESCO Bibliotheek is sinds 2007 gevestigd in Utrecht. Het is een voorlichtingscentrum en een schatkamer van kennis die een wereldtijdsbeeld van ruim 60 jaar in zich draagt.

Onderwijs, lezen en schrijven worden door UNESCO beschouwd als basisvoorwaarden voor persoonlijke groei en het leren kennen en toepassen van ieders rechten en plichten. Als fundamenteel werk in onze collectie beschouwen we de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) waarin mensenrechten, waaronder het recht op onderwijs, zijn vastgelegd.

De collectie van de UNESCO Bibliotheek bestaat uit meer dan 2500 boeken, tijdschriften en video’s plus duizenden gratis te downloaden publicaties op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Delen van de collectie stammen nog uit eind jaren veertig, toen UNESCO net van start was gegaan. Ook is de Werelderfgoedlijst in te zien.

Bibliotheek UNESCO is iedere woensdag geopend van 13.00 tot 17.30 uur. Buiten deze tijden is bezoek mogelijk op afspraak.