Bibliotheek UNESCO zet zich in voor meer vrede in de wereld. De nieuwste aanwinst voor onze collectie past daar uitstekend bij: het MetaPontum Vredesschaakspel.

Het Metapontum wordt gespeeld op een bord met zeshoekige velden, geïnspireerd op de honingraatstructuur van de bijen. Twee spelers hebben elk 16 speelstukken tot hun beschikking en het doel is om in overleg met elkaar de speelstukken te verplaatsen van de ene zijde van het bord naar de andere. Stukken worden niet geslagen, maar verwisselen van plaats. Spelers leren door dit spel met elkaar te communiceren, worden zich bewust van gemeenschappelijke belangen en handelen met wederzijds respect.

Het Metapontum-spel is ontwikkeld door docent filosofie Hans Theo Frenkel. Frenkel doceerde in de jaren ’70 hindoefilosofie aan de Universiteit van New York te Albany, toen het idee voor Metapontum – wat ‘brug naar de overkant’ betekent – ontstond. Waar het schaakspel een spel is van oorlog en strijd, daar tegenover staat het Metapontum: Edelschaak, een spel van samenwerking.

Kom langs in de UNESCO Bibliotheek om kennis te maken met dit vreedzame spel. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Metapontum.